Prawdziwa włoska kuchnia, inaczej co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej legendarnych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają jeść prawdziwi Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.

Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co naprawdę ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo urozmaicona. Poświęcić wolno jej w istocie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.