Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.
prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych składników – podróżnicy na ogół szukają gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który można traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kontakt/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których są w stanie o wiele odpowiedniej zapoznać Kraków i jego okolice.